SINOPSIS MEMOIR PEMIMPI MATI

Asalnya Hariz seperti lelaki normal lain, mencari pengisi kekosongan dalam hati. Di kampus, atas nama takdir dia berkenalan dengan Tiara, cinta pandang pertamanya.

Tapi rupanya wasiat mengatur hidupnya. Menjadi bait-bait pahit yang cuba merubah segalanya dari perancangan hidup yang biasa. Dan wasiat itu juga, menybebabkan dia tersepit di antara sahabat, keluarga dan prinsip.

Dendam. Hormat. Cinta. Puja.

Thursday, July 28, 2011

BAB 11

"Love is a many splendid thing.
 Love lifts us up where we belong. All you need is love!"
Moulin Rouge Movie

2006 – Kampung Imam Lapar

Bunyi unggas menggamitkan suasana malam. Bau hamis hujan petang tadi masih lagi tajam menusuk hidung sekalian penduduk. Namun, suasana sejuk yang mencengkam hingga ke pelusuk sanubari itu tidak diendahkan langsung oleh Bilal Yusof. Peluh menitis dari ubun kepalanya lalu mengalir jatuh perlahan-lahan hingga ke pipinya. Bilal Yusof reguk liur. Tangannya masih erat memegang yasin. Mulutnya terkumat-kamit melafazkan bacaan yasin. Fikirannya celaru. Ada lebih kurang 10 orang disitu, semuanya sibuk melafazkan bacaan yasin.

“Sof....Sof...Mana kau?” Sayup-sayup bunyi suara Imam Putih yang sedang berbaring. Tak bermaya. Hajah Timah masih mengesat-ngesat  peluh yang membasahi kepala Imam Putih. Matanya merah. Sesekali Hajah Timah mengesat titis air matanya yang bergelinang. Jangan pergi tinggalkan aku Teh, tolongnya. Kasihanlah aku dan Syida.

Mendengarkan panggilan itu, serta merta Bilal Yusof bangun dan bersila di tepi Imam Putih. Sebak hatinya melihatkan keadaan sahabatnya itu. Sejak 20 tahun dia tinggal di kampung itu, selama itulah Imam Putih sentiasa membantunya. Dia tak jemu-jemu menolong Bilal Yusof. Ibarat bila dia sekeluarga terjerat atau terhimpit dengan kekejaman dunia, disitu hadirnya Imam Putih. Datang membawa sejuta bantuan. Duit, nasihat, semangat. Nah, cakap saja. Dihulurkan begitu saja tanpa berkira. Semangat masyarakat seolah-olah sentiasa membara dalam jiwanya. Oleh kerana itu, dia juga sudah lama menganggap Imam Putih sebagai keluarganya.

“Ya Teh. Aku kat sini. Kenapa?” Tanya Bilal Yusof. Suaranya tersekat-sekat. Sebak, tapi ditahan. Biar sekadar telekat di kerongkong sebaknya itu. Dia takut nanti emosi yang lain terganggu sama. Jangan ditambah cuka dalam jiwa yang sedang berduka. Nanti dihiris luka, berdosa pula.

Bilal Yusof mendekatkan telinganya ke mulut Imam Putih. Dia mendengar satu persatu yang dilafaz Imam Putih . Dia mengangguk. Matanya merah, lama-kelamaan cecair jenih yang tadinya bergelinang jatuh hingga ke pipinya. Bersemi bersama peluh ubunnya.

“Baiklah Teh. Kalau itu yang kau mahu, aku laksanakan. InsyaAllah.” Apa pun hajat kau, aku cuba tunaikan Teh. Kau terlalu banyak berjasa untuk aku.

....

“Hai bang, jauh mengelamun?” Suara Hasmiah menarik Bilal Yusof terjaga dari lamunan. Dia beristighfar seketika. Tangannya mengosok-gosok dadanya. Sudah hampir 5 tahun Imam Putih meninggal dunia. Tapi hasrat Imam Putih belum tercapai.

Kadang-kadang rasa bersalah menerjah dalam sanubari Bilal Yusof. Ada hati perlu dijaga, ada janji perlu ditunai. Dirinya celaru, haru biru. Ada dua hati yang bermakna, namun dia perlu ciptakan satu azimat lalu hasilnya kegembiraan dalam keduanya. Biar bertembung menjadi satu, mencapai hasrat yang ingin terlaksana. Berat sekali bebannya.
Biarlah. Dia nekad kali ini. Hasrat Imam Putih perlu dilaksana.

Hasmiah meletakkan dulang berisi cawan di atas meja. “Kenapa ni bang?” Soalnya sambil tangannya sibuk menuang air tea o ke dalam cawan tadi.

“Tak ada apa lah. “ Balas Bilal Yusof. Dia cuba menyembunyikan kegelisahannya dari isterinya. Kalau boleh, biarlah dia selesaikan sendiri perkara ini.

“Hariz tu dah 22 tahun kan? Bila habis belajar ya?” Soal Bilal Yusof, tiba-tiba. Teringat akan anak lelaki sulongnya barangkali, fikir Hasmiah.

“Ish awak ni, takkan dah tak ingat. Lagi satu tahun habis la tu..” Balas Hasmiah sambil menghulurkan cawan tadi kepada Bilal Yusof. Bilal Yusof serta merta mencapainya.

Perlahan-lahan dia menghirup air tadi. Heh, Tea o Hasmiah memang tak pernah gagal menceriakan aku. Manis, kelat secukup rasa. Warung Pak Mail pun tak boleh buat air macam ni.

“Saya nak kepastian aje. Dah tua, makin cepat lupa..”

“Erm, awak rasa umur 23 sesuai tak untuk dia kawin?” Sambung Bilal Yusof.

Hasmiah yang tadinya sedang menghirup tea o tersedak. Perlahan-lahan dia meletakkan cawan kembali ke atas meja.
“Biar betul abang ni? Dah tak sabar sangat ke nak timang cucu?” Balas Hasmiah sambil tersenyum.“Kurang-kurang biarlah dia kerja dulu.” Sambung Hasmiah.

“Kita ni dah tua Mah. Entah sempat tengok cucu ke tidak pun kita tak tahu.”

“Betul, tapi....ish, awal sangat tu bang.”Balas Hasmiah. Tak bersetuju. Dia memandang jauh ke dalam mata suaminya. Pelik. Selalunya dia tak begini. Dia selalu menasihati Hariz agar mengumpul duit, menabung dulu, kemudian baru kawin. Tapi tiba-tiba? Hish. Apa kena orang tua ni?

“Yang elok, apa salahnya dicepatkan?” Tanya Bilal Yusof. Hasmiah diam.  Itu lebih kepada pernyataan daripada soalan sebenarnya. Dia akur. Sekali Bilal Yusof buat keputusan, jarang dia tukar. Perangainya dari sejak dulu lagi.
“Entah dah ada calon ke belum si Hariz tu bang. Bukan senang nak cari menantu baik zaman sekarang ni.”

“Harapnya tak lah. Saya nak kawinkan dia dengan Syida, anak Pak Teh.” Sekali lagi Hasmiah tersedak. Kali ini lain sikit. Dia mengosok-gosok dadanya. Pedih.

“Biar betul abang ni?.” Soal Hasmiah. Dia seakan tidak percaya. Dia sebenarnya antara orang yang paling gembira kalau
Hariz berkahwin dengan Syida.

Bilal Yusof diam sejenak. Fikirannya celaru. Dia memandang ke luar tingkap. Mencari cahaya siang untuk dihayati. Biar dia lupa perkara ini sebentar. Dia ingin keindahan seri siang itu menyerap segenap jiwa tuanya. Menghiburkan hati tuanya yang berduka.

“Abang?” Soal Hasmiah.

Bilal Yusof reguk liur. Nafas ditarik dalam-dalam.

“Dulu, sebelum arwah Imam Putih meninggal, dia ada pesan kepada saya. Kalau boleh, dia nak Syida dikawinkan dengan Hariz.” Jelas Bilal Yusof. Kini giliran Hasmiah untuk diam. Hasmiah memandang ke arah dinding. Gambar Hariz tergantung. Kini fikirannya pula celaru.

Syida memang sesuai untuk Hariz. Tapi, Hariz tu berkenan ke dengan Syida? Syida tu pula, belum tentu berkenan dengan Hariz.Lagi satu, kalau Hariz dah ada calon macamana?

“Abang dah fikir masak-masak ke?” Soal Hasmiah. Perkara sebegini, perlu dirancang dengan teliti. Ada hati perlu dijaga.

“Entahlah Mah. Abang dah janji dengan Imam Putih. Rasa bersalah pulak kalau tak tunaikan.”
Hasmiah mengangguk. Kini kedua-duanya senyap. Buntu.

No comments:

Post a Comment